Radiostyrte biler

Velge drivmiddel – batteri, bensin eller etanol?

Hvis du kjøper en billig og ferdigbygget fjernstyrt bil i en lekebutikk, da er den nesten helt garantert batteridrevet. De aller enkleste har kanskje plass til helt vanlige AA-batterier, mens de litt mer forseggjorte har egne batteripakker eller et integrert litium-batteri som lades opp på vanlig måte.

Andre drivmiddel for fjernstyrte biler

Det er altså hovedsakelig batterier de fleste tenker på i forbindelse med fjernstyrte biler. Dette fungerer kjempefint på mindre og enklere modeller, der det som kanskje tilsvarer et iPhone batteri kan være nok. Likevel blir batterier utfordrende når modellene blir mye større, i tillegg til at det kan være morsomt å eksperimentere med andre drivmiddel.

Bensin er noe de aller fleste vet hva er, samtidig er etanol langt fra like kjent. For mange er den første assosiasjonen kanskje til drikkevarer, da etanol helt enkelt er den alkohol som du finner i alkoholholdige drikker. Som drivstoff, er det allerede tilsatt etanol i bensin som selges i Norge. Steget fra bensin til etanol er altså ikke kjempelangt, det handler om ulike former av forbrenningsmotorer.

Fordeler og ulemper med batteri, bensin og etanol

Det finnes selvfølgelig både fordeler og ulemper med alle de tilgjengelige drivstofftypene. Det kan variere fra prosjekt til prosjekt hvilket drivstoff som passer best.

  • Batterier er enkelt å komme i gang med, og mange ferdigmonterte biler benytter batterier. Disse bilene trenger lite vedlikehold og det er enkelt å lade batteriene. Noen ulemper med batterier er akkurat det at de må lades, og at batterier med en overkommelig pris ikke har høy nok effekt. En fullstørrelse elbil har batteripakker som veier mange hundre kilo, og står for en stor del av bilens pris. Hvis du skal få skikkelig høy effekt i en fjernstyrt bil er det ikke realistisk med batterier.
  • Bensin er tilgjengelig som drivstoff på dyrere modeller. Disse bilene inneholder en komplett forbrenningsmotor, og de koster helt enkelt mye mer å lage. Dette er uten tvil en ulempe for mange, samtidig som det heller ikke nødvendigvis er hyggelig å måtte håndtere bensin. Fordelene med en bensinmotor er at du får tilgang til mye kraft i en liten pakke, og bensindrevne biler kan ofte kjøre svært raskt. De trenger heller ikke å lades, og du får mulighet å «mekke» med bilen i større grad.
  • Etanol ligner i stor grad på bensin, men har et par fordeler i tillegg. Du trenger ikke å håndtere bensin, etanol i den form som brukes som drivmiddel er tryggere å håndtere også for ungdommer. Dessuten er det et fornybart drivstoff, uansett om det kanskje ikke er så store mengder som benyttes til fjernstyrte biler.

Oppsummert er det i stor grad situasjonen som avgjør hvilket drivstoff som passer best.