Radiostyrte biler har vært leketøy for barn i mange tiår. Men det er ikke bare lek og moro. For noen er radiobilene en kjærkommen og engasjerende hobby.
Radiostyrte eller fjernstyrte biler er samlebegrep for alle miniatyrbiler som kan styres med en fjernkontroll. De enkleste radiostyrte bilene koster en hundrelapp eller to, og går gjerne på vanlige tørrbatterier. Dette er biler som i høyeste grad er leketøy, og som har både begrenset kapasitet og varighet.
I den andre skalaen er det de bensindrevne rc-bilene. Her snakker vi om finmekanikk og et helt annet prisnivå. For en slik bil kan prisene komme opp i flere titalls tusen kroner. I barndommen har du kanskje kjørt om kapp med kameratene i gata med de enklere og billigere bilene. Men konkurransen fortsetter gjerne også i voksen alder, med langt mer avanserte biler.
Siden radiostyrte biler ofte handler om konkurranse, er de fleste bilene formet som racerbiler eller som crossere. I konkurranser kjøres det gjerne i kuperte løyper, der både bil og fører settes på stadige prøver. Konkurransemiljøene er svært sosiale, men selve kjøringen er ingen lek. Her er det blodig alvor og dyp lidenskap som gjelder.
En av de store fordelene som trekkes frem av de som driver med radiostyrte biler på seriøs hobbybasis er at det er en aktivitet som kan fortsette nesten hele livet. I konkurranser er de bilens funksjonalitet og kraft som avgjør. Ikke førerens alder og bakgrunn. Ofte stiller både sønn, far og bestefar på startstreken samtidig. Eller kanskje bestefar tar rollen som hovedmekaniker for familiens håpefulle.
De seriøse konkurransekjørerne nøyer seg nemlig ikke med et sett ekstra batterier. En radiobilgarasje er gjerne like velutstyrt som varehyllene hos Work System.
Mange tenker nok at radiobiler er og blir en litt tullete hobby. Men det er mulig å leve av å kjøre radiobil. Faktisk er det radiostyrte biler en like seriøs idrett som ski eller fotball. Skal man klare å hevde seg, er man avhengig av store mengder trening. Det krever et enormt fokus for å holde full kontroll på en liten plastbil som kan komme opp i hundre kilometer i timen på noen få sekunder.
De beste radiobilkjørerne har sikkert startet med enklere modeller fra leketøysbutikken. Det kan jo være en fin måte å finne ut om det er en hobby man ønsker å bruke mer tid og penger på. Mange steder finnes det også lokale klubber, der man kan få prøve seg med litt mer seriøse biler. I disse miljøene finner man også enormt med kunnskap, både om bilene, fjernkontroller og ikke minst hvordan du kan bli best til å kjøre. Bilklubbene er veldig glade for nye entusiaster og de vil svært gjerne dele av sin kunnskap.