Uncategorized

Ulike måter å fjernstyre biler

I takt med utvikling av flere nye protokoller for overføring av data, har det også åpnet seg for nye måter å fjernstyre biler og andre modeller av kjøretøy. Dette kan gjøre det enklere å komme i gang med fjernstyrte biler, men samtidig fører det med seg nye utfordringer som for eksempel levetiden til produkter, protokoller og apper.

Flere valg for fjernstyring

For mange er kanskje fjernstyring, og fjernstyrte biler, synonymt med klassiske fjernkontroller som overfører signaler via radio. I dag finnes det mange andre alternativer:

  • Klassisk radiostyring på frekvenser som 27 MHz eller 40 MHz. Dette er da den klassiske måten å fjernstyre biler på. Alt fra ferdige rimelige biler, til ekstremt dyre biler i stor skala, kan kontrolleres med fjernkontroller som sender klassiske radiosignaler. Fortsatt er også utvalget av systemer med fjernkontroller og servoer, som du kan bruke i ulike biler, størst innenfor denne kategorien. Hvis du virkelig skal bygge en modell selv, når du har godt om tid hjemme med feber, da er det sannsynligvis denne formen for fjernstyring du skal velge.
  • Fjernstyring via infrarøde signaler. I noen billigere modeller benyttes det infrarød fjernstyring. Denne teknologien har sine klare begrensninger, spesielt at det må være fri sikt mellom fjernkontrollen og kjøretøyet. Det kan fungere på enkle modeller som brukes i begrensede områder.
  • Fjernstyring via Bluetooth. Dette er en spennende mulighet for deg som ønsker å styre biler og andre kjøretøy fra mobilen. Likevel kan det være veldig greit om du får med en tradisjonell fysisk fjernkontroll, slik at du ikke på flere års sikt er avhengig av at det finnes app-support.
  • Fjernstyring via WiFi eller andre frekvenser. WiFi er også en overføringmåte som kan benyttes for å fjernstyre modeller via mobiltelefonen eller noen annen enhet du har med støtte for trådløst nett.

Hva skjer videre med fjernstyring?

Nye teknologier som virtuell virkelighet og stemmestyrte assistenter er på vei inn i mange menneskers liv. For fjernstyring har vi sett muligheter å styre droner med hodesett for virtuell virkelighet. Det kan være svært praktisk når du styrer en drone som etter hvert befinner seg langt unna. For fjernstyrte biler blir dette kanskje mest en gimmick, da bilen nesten alltid vil være i nærheten av deg.

Samtidig som nye teknologier for fjernstyring vil gjøre at alt flere integrerer fjernstyringen med mobiltelefoner, er det viktig at ikke alt blir avhengig av mobiltelefoner eller andre enheter som skiftes ut med jevne mellomrom. En god fjernstyrt bil fra 1980-tallet kan fungere like bra i dag, men hvis dagens fjernstyrte biler skal fungere om 30 – 40 år, er det viktig at teknologien i bunn enten er uavhengig av andre enheter eller kan oppgraderes i etterkant.

Mange valgmuligheter for deg som er interessert i fjernstyrte biler!